Rasbeschrijving

15-6-2007De Engelse Cocker Spaniel is een vriendelijke, vrolijke, en nieuwsgierige jachthond en behoort al jaren tot de meest geliefde rassen. Zijn uiterlijk, alsmede zijn aanhankelijk karakter en handig formaat zullen hieraan ongetwijfeld debet zijn. Zijn naam dankt hij aan de jacht op de woodcock, de houtsnip.

De cocker is een stevige, compacte hond, zeer evenredig gebouwd, met een kenmerkende, voortdurend kwispelende staart.

25-4-2009aHet is een echte drijfhond, in het verleden speciaal gefokt voor de jacht voor de voet. De Cocker Spaniel kan door zijn kleinere formaat dichte dekkingen ingaan, waar grotere honden niet of moeilijk in kunnen doordringen. Hij beschikt over een prima neus en stoot het wild uit de dekking, maar apporteert ook graag. Cockers kunnen fanatieke zwemmers zijn, of het nu zomer of winter is.
Tegenwoordig is de cocker vooral gezelschapshond.
Als huishond is de Spaniel bijzonder makkelijk. Het is een echte gezinshond die goed met kinderen kan omgaan. De eenkleurige Cockers (zwart, rood en black&tan) zijn dominanter en minder geschikt voor een gezin met kleine kinderen. Cockers zijn gek op lange wandelingen, maar ook een dagje op de bank nietsdoen vinden ze prima. Ook is het mogelijk om met een volwassen Cocker te gaan fietsen in een rustig draftempo.

Een Cocker is een echte mensenhond: hij is graag bij de mens. Gaat u naar de keuken? Dan loopt hij mee. Gaat u naar het toilet? Dan  loopt hij mee. Om die reden is een Cocker niet blij als hij alleen moet zijn.

Door hun tomeloze energie en intelligentie zijn Spaniels zeer geschikt voor de hondensport. Wel kunnen ze een tikkeltje eigenwijs zijn: ze weten best wel wat u bedoeld, maar doen het gewoon niet.

De vacht is glad en zijdeachtig, nooit stug of gegolfd, met voldoende bevedering, maar niet te overvloedig en nooit gekruld. De lange, zijdeachtige vacht moet zeer regelmatig gewassen, gefohnd, gekamd en geborsteld worden en elke acht weken getrimd worden, waarbij het dode haar op het hoofd, de rug en de benen met de hand verwijderd wordt, en het haar aan de staart en de voeten wordt bijgeknipt. Dit is werk voor een specialist, niet elke trimmer beheerst het trimmen van een Spaniel en kan een vacht in ontwikkeling ruineren. Ook weet niet elke trimmer hoe een Cocker er uit hoort te zien na een trimbeurt.

De Engelse Cocker Spaniel wordt in diverse kleuren gefokt: zwart, rood, black & tan, zwartbont, oranjebont, driekleur, blauwschimmel, oranjeschimmel, driekleurschimmel, enz.

De Cocker is niet al te groot van formaat:
reuen ongeveer 39 tot 41 cm schofthoogte, teven ongeveer 38-39 cm schofthoogte.

Gewicht: 12,5 – 14,5 kg.
Leeftijd: gemiddeld 12 jaar

Binnen het ras komen een aantal erfelijke afwijkingen voor, o.a. cardio-myopathie, nier-insufficiëntie, PRA en HD. De rasvereniging en de fokkers doen er gezamelijk alles aan om deze aandoeningen te voorkomen. Jaarlijks moeten fokdieren getest worden op oogafwijkingen. HD onderzoek bestaat het eenmalig maken van een rontgenfoto waarop de afwijking te ontdekken is. Mijn fokdieren zijn allen getest op HD, PRA, AON en FN. De uitslagen van al mijn fokdieren is in orde zodat ik ermee kan fokken.

Lid van de Engelse Cocker Spaniel Club Nederland
bannerfoktvolgensVFR