Nature Dogs

Sinds 2008 produceren wij, samen met Vleesboerderij Boot te Kerkwerve, een eigen voedingslijn voor honden. De naam: Nature Dogs. In eerste instantie was het bedoeld voor eigen gebruik, maar al snel wilden meer hondeneigenaren dit kopen voor hun eigen hond. Nature Dogs vers vleesmaaltijden zijn o.a. vervaardigd van diervriendelijk gehouden koeien (twee sterren Beter leven). Het rundvlees komt van runderen (de rassen Limousin en Blonde d’Aquitaine) die op de vleesboerderij van de Firma Boot op Schouwen-Duiveland zijn opgegroeid en zijn gevoederd met natuurlijke producten. De maïs en tarwe die op het land van deze boerderij verbouwd worden, zijn bestemd voor de runderen die op stal staan. Daarnaast worden kipkarkassen toegevoegd zodat er voldoende calcium in het voer aanwezig is. Wij voegen glutenvrije rijst of maisvlokken toe, in een zeer lage dosering,  als bindmiddel en hulpje voor de probiotica in de darmen. Tot slot voegen wij een kruidenmix toe van diverse kruiden welke de spijsvertering bevorderen. Deze mix maken wij zelf, zodat we excact weten wat er in het hondenvoer gaat.

Nature Dogs is grof gemalen, dus niet kapot geslagen in een machine. Omdat het grof is kunt u zien wat er in verwerkt is en heeft de hond meer plezier aan zijn eten.

Voeding is de brandstof van een hond en kat. Als deze brandstof de juiste is, zal uw huisdier langer meegaan, net als bij een auto. Ook zal hij minder gebreken vertonen, dus minder vaak naar een dierenarts moeten.

Carnivoor Een hond en kat zijn van nature een carnivoren, net als hun voorouders. Hun hele maag-darmstelsel is er op gericht prooidieren te verteren. Een wolf eet grote lappen vlees, maar ook de maag, de botten en de huid. Daarnaast eet hij soms bessen en planten, maar dat is niet veel in vergelijking met de rest. Na eeuwen van evolutie lijkt onze huishond niet meer op de wolf, maar het maagdarmstelsel is niet veranderd.

Wat is de juiste voeding voor een hond of kat?

Voedingsstoffen
Allereerst heeft een huisdier behoefte aan dierlijke eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor het onderhoud van het lichaam, voor groei en herstel van spieren. Dit is te vinden in spiervlees, en dat kan van het rund, schaap of de kip zijn. Daarnaast dienen er voldoende vetten in het voer aanwezig zijn. Deze zijn de energie-leveranciers bij uitstek. Vetten maken de voeding extra smakelijk en bevatten onder andere de vitamines A, D, E en K. De onverzadigde vetten, en zeker die van gevogelte, leveren onverzadigde essentiële vetzuren. Ook kan het voer worden aangevuld met plantaardige oliën. Honden hebben maar weinig behoefte aan koolhydraten. Als dit niet direct gebruikt wordt om energie te leveren wordt het in het lichaam opgeslagen als glycogeen. Koolhydraten worden o.a. geleverd door granen, maïs en rijst. Katten kunnen niet zelf taurine aanmaken, een stof die veel in vers vlees voorkomt.

Brokvoeding
De grote hoeveelheid granen in brokvoeding kan de vitaliteit van een hond en kat verlagen, hij wordt sneller dik en sloom, en zijn vacht is van mindere kwaliteit. Goedkope brokken bevatten hoofdzakelijk granen en ca. 5% vleesproducten, vooral diermeel. Denk daarbij aan afvalproducten, dus datgene wat wij niet eten zoals kippenkoppen. De premium-brokken bevatten tot maximaal 30% vleesproducten. In brokken zijn hoofdzakelijk plantaardige eiwitten verwerkt. Eiwitten bestaan uit aminozuren, die op hun beurt worden afgebroken in grote ketens. Deze worden door de darmwand opgenomen en moeten het lichaam gaan voorzien van energie. Het lichaam herkent ze echter niet als de juiste aminozuren en kan hier verkeerd op reageren. Door het verhittingsproces bij de productie van brokken verdwijnen de nodige vitamines, en worden door de fabrikant naderhand weer toegevoegd.

Ontlasting
Datgene wat uw hond eet moet verwerkt worden tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Wat over blijft poept hij weer uit. Omdat vleesvoedingen tot soms wel 90% verteerbaar zijn, is de ontlasting minimaal. Bij brokvoeding is de verteerbaarheid een stuk lager. Wat uw huisdier vooral niet kan gebruiken zijn de vele graanproducten en deze worden dan ook weer uitgepoept wat resulteert in grotere hopen poep. Wat u dus betaald heeft aan voeding ligt gedeeltelijk op straat.

Vers vlees
Er is veel verkrijgbaar op het gebied van vers vleesvoedingen. Ieder soort heeft zo zijn eigen samenstelling. Grote overeenkomst is dat ze allen veel vlees en gemalen botten bevatten en weinig granen, mais of tarwe bevatten. Alle vitamines en mineralen die een hond nodig heeft zitten er in voldoende mate in. Omdat in de natuur een puppie-wolf ook geen apart aas eet, maar van het zelfde kadaver smult als zijn vader en oma, kan een pup het zelfde eten als een oude hond. De enzymen in de voeding voorkomen grotendeels het ontstaan van tandplak en tandsteen. Naast het voeren van vers vlees doet u uw hond een groot plezier door hem of haar regelmatig een vers bot met veel vlees te geven. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan zijn drang tot kauwen. Voordeel is dat uw meubilair heel blijft en de tanden en kiezen op een natuurlijke manier worden geflost.

Vitaliteit
Vers vleesmaaltijden verhogen de vitaliteit van honden, ze zijn actiever en hun vacht glanst meer. Doordat er weinig koolhydraten in Nature Dogs verwerkt worden, poept de hond minder. Nature Dogs bestaat voor een groot deel uit vocht wat uit het vlees afkomstig is. Hierdoor drinken honden minder leidingwater. Omdat het vocht van Nature Dogs diverse mineralen bevat zoals opneembaar ijzer, is het beter.

Drinken:
Een hond die vers vleesvoedingen eet zal minder drinken omdat er veel voedings-sappen in het vlees zitten. Deze sappen zitten vol bruikbare mineralen. Een hond die droge brokken eet zal meer water drinken dan nodig is. Hij zal ook meer plassen.


Leeftijd:
Pups  vanaf de leeftijd van 4 weken kunnen al vers vleesmaaltijden verorberen. Het hoeft hierbij niet fijner gemalen te zijn dan gebruikelijk. Het mag uiteraard wel.

Levensverwachting
Bij het voeden van vers vlees voedingen is de levensverwachting hoger en de kosten bij een dierenarts lager (geen tandsteen, geen huid- en darmproblemen), dan bij het eten van brokvoeding.

Nature Dogs
Nature Dogs bevatten geen geur-, kleur en smaakstoffen. Ook worden er geen conserveringsmiddelen gebruikt. Dit is ook niet nodig omdat het vacuum wordt verpakt en vervolgens ingevroren. Het vlees wat gebruikt wordt is goedgekeurd voor menselijke consumptie. De verteerbaarheid van Nature Dogs is hoog: ongeveer 90%.