Spanielkennel

Welkom bij kennel Sierra Blanca’s.
25-4-2009a

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik fok sinds 1985 Engelse Cocker Spaniels. Vroeger zowel eenkleurige cockers als meerkleurige cockers. Tegenwoordig alleen de meerkleuren zoals blauwschimmels.
Alle pups worden in huis geboren, maar ook grootgebracht.
In de woonkamer is een stuk voor de pups afgezet, en ook is er een speelkamer voor ze.
Als het goed weer is, mogen de pups heerlijk buiten spelen.

Naast het fokken van de honden vind ik het ook leuk om aan hondenshows mee te doen en Cockers te trimmen. Ik sta bekend als specialist en geef regelmatig workshops.

Gezondheid van het ras is erg belangrijk voor mij. Ik was de eerste in Nederland die begon met de DNA-test voor PRA. In die tijd moest je bloed opsturen naar Amerika, tegenwoordig gaat er een swabje naar een laboratoruium in Nederland, Frankrijk of Tsjechie.
Na deze test volgden de testen voor FN en AON.
Meer belangrijke DNA-testen zijn er op dit moment nog niet.
Behalve de DNA-testen worden de fokdieren jaarlijks nagekeken door een oogspecialist (de ECVO-test) en zijn hun heupen gescreend.
ik voed mijn honden met vers vlees maaltijden, het zogenaamde KVV. Hier zit alles in wat een hond nodig heeft en over het algemeen worden mijn honden dan ook oud zonder veel gezondheidsklachten.

Pupkopers adviseer ik om op dezelfde manier hun Cocker te voeden. Helaas gaan eigenaren vaak over op brokken, al dan niet op advies van een dierenats. In de loop der jaren hoor ik dan dat hun hond vage klachten heeft zoals jeuk of oorontstekingen. Overstappen naar KVV doet dan wonderen.

De opvoeding van een Cocker vraagt om “streng doch rechtvaardig”. Een Cocker is niet gebaat bij een lieve toegevende eigenaar, want dan is de Cocker de baas en de eigenaar de  “butler”. Een Cocker heeft grenzen nodig die de eigenaar moet aangeven.

In de loop van de afgelopen 35 jaar is de vacht van de Cocker enorm veranderd. De vachten zijn vele malen voller geworden wat de verzorging van de vacht een stuk moeilijker maakt. Voor sommige eigenaren een behoorlijke klus, voor anderen een soort therapie om lekker met je hond bezig te zijn.
Het trimmen van de Cocker begint al jong: vanaf een maand of 5 kan er al aan begonnen worden. Het plukken van de vacht begint pas vanaf een maand of 9.
Het is altijd fijn als de eigenaar de hond van jongs af aan leert dat hij of zij geborsteld en gekamd moet worden, met af en toe een fijne wasbeurt als extraatje (waarna de hond helemaal drooggekamd/geborsteld moet worden met fohn en borstel/kam).

 

Geef een reactie