Belang van trimmen

Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in: scheren, knippen, uitdunnen, plukken, strippen, wassen, kammen en/of borstelen. De meeste terrierrassen en spaniels worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten en bij de dierenarts terecht komt. Spaniels worden waar mogelijk uitgeplukt en verder met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd. In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en …lang haar blijft lang nat. Ook hoort bij een trimbeurt het schoonmaken van de oren, knippen van de nagels, verwijderen van teken en het eventueel reinigen van de tanden. Het zal duidelijk zijn dat een gediplomeerd hondentrimmer/-ster meer is dan alleen een “kapper”. Bovendien zal een goede trimmer/-ster niet aarzelen om, indien nodig, u door te verwijzen naar de dierenarts.

Wanneer u uw hond naar een trimsalon brengt, moet u hem enige tijd afstaan. In sommige gevallen kunt u erbij blijven, dit uiteraard in overleg. Het is opvallend hoe rustig de meeste honden zich laten behandelen en genieten van alle aandacht die ze krijgen. De vacht van de hond wordt nu helemaal doorgekamd en eventuele klitten worden verwijderd. (Wanneer u uw hond regelmatig goed heeft gekamd kunt u hem het pijnlijke ontklitten besparen.) Daarna wordt uw hond, afhankelijk van het vachttype, getrimd.Na het voorwerk wordt uw hond gewassen, waarna hij met een föhn weer gedroogd wordt. Wanneer de vacht geheel droog is, kan de hond verder worden afgewerkt en in model worden gebracht. In middels zijn we enige tijd verder en kunt u hem komen halen. Na het trimmen kan het zijn dat uw hond zich een beetje “vreemd” gedraagt, zoals springen, met de kop schudden en zijn lichaam besnuffelen. Dit is te vergelijken met iemand die zijn haar pas heel kort heeft laten knippen. Uw hond moet ook wennen aan zijn nieuwe uiterlijk en aan het “gevoel”. Uw hond kan ook wel moe zijn na een trimbeurt. En…u vergeet natuurlijk niet uw hond te vertellen hoe mooi hij geworden is! Want uw hond is altijd de mooiste!

Wat u zelf kan en moet doen
Natuurlijk is het dagelijks onderhoud van de vacht een taak van de “baas”. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Zo leert uw hond de kam en/of borstel net zo makkelijk te accepteren als zijn etensbak. Komt u rustig langs voor advies welke borstel en/of kam de juiste is. Wij kunnen u dan meteen laten zien wat de makkelijkste en beste manier van borstelen is. Veel eerder dan u denkt is uw hond aan zijn eerste trimbeurt toe. Vanaf de tijd dat uw hond volledig ingeënt is, kunnen wij al een puppy trim geven. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak, want meestal is er een wachttijd van enige weken, en…vergeet uw afspraak niet, wij hebben tijd voor u gereserveerd.

Tips

  • Laat uw hond goed uit voor u hem naar de trimsalon brengt. De behandeling zal enige uren in beslag nemen en het is vervelend als de hond zijn behoefte zolang op moet houden.
  • Probeer uw hond zo droog mogelijk naar de trimsalon te brengen, aangezien een natte vacht niet behandelbaar is.
  • Indien uw hond een medische afwijking heeft en/of een besmettelijke aandoening (kennelhoest, ringworm ed.) en/of loops is, willen wij dat graag van tevoren weten
  • Breng de hond altijd aan de lijn.
  • Breng uw hond nooit met een volle maag.
  • Tenslotte nog het verzoek uw hond vrij van vlooien te brengen. Er zijn goede bestrijdingsmiddelen en het is een sprookje dat elke hond vlooien heeft. Dit is niet waar!

Regelmaat: Het is belangrijk uw hond regelmatig te laten trimmen. Normaal is 5 keer per jaar, dus elke 10 weken. Maak op tijd een afspraak, want vol is vol.