Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in: scheren, knippen, uitdunnen, plukken, strippen, ontwollen, wassen, kammen en/of borstelen. Elk ras of haartype vraagt om een deskundige behandeling, want niet elke hond is bijvoorbeeld gebaat bij scheren.
De Engele Cocker Spaniel wordt geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Maar ook de te lange ondervacht en de puppievacht worden op deze manier verwijderd. Het haar zit over het algemeen los (het is “plukrijp” en het plukken doet geen pijn). Zolang het haar niet los laat mag er niet aan getrokken worden.
Wat ook niet mag is het vastzittende haar zomaar knippen of scheren. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van de zogenaamde coatking (gekromde mesjes). Nadeel hiervan is namelijk dat het haar nog vaster gaat zitten en niet meer te plukken is.
Uitzondering hierop zijn bepaalde delen op het lichaam van de hond, zoals de hals, de voeten, de spiegel en de ooraanzet. Hier mag geknipt en/of geschoren worden.
Voordeel van plukken:
Het haar wordt volledig verwijderd en het duurt een aantal weken voor er weer een nieuwe haar door de huid naar buiten piept. Een geplukte vach blijft daardoor lang mooi. Pas na een week of 6-8 zou de volgende plukbeurt weer zijn. Het is overigens geen enkel probleem om dagelijks hier en daar te plukken waardoor de cocker er altijd mooi uit ziet, alleen lukt dit niet altijd.
Gecastreerde/gesteriliseerde Cockers:
Hormonen bepalen de vachtstructuur. Pups hebben de eerste maanden nog een fluffyvacht. Tegen de tijd dat de reu of teef in de puberteit komt en de hormonen zich gaan ontwikkelen is het mogelijk om de puppievacht te plukken. Dit gebeurt in delen (eerst de rug en het hoofd, later de dijen en schouders en tot slot de voorbenen). Dit behelst een aantal maanden.
Wordt besloten om de hond te castreren/steriliseren, dan verdwijnen de hormonen weer. De vacht gaat deels terug naar de fluffyharen van voor de puberteit. Dit proces is onomkeerbaar, de haren gaan weer vastzitten en zijn niet meer te plukken.
Wat dan? Vaak wordt gekozen om dan de coatking te gebruiken, of de efileerschaar, of de tondeuse.
Omdat de verharing is gestopt, wordt de vacht dikker, waardoor het onderhoud van de vacht een stuk moeilijker wordt. Veel eigenaren laten de hond dan ook steeds korter knippen totdat de cocker er bijna uit ziet als bijvoorbeeld de Beagle.
Dat zijn keuzes, maar persoonlijk vind ik het altijd weer jammer. Men kiest voor een Cocker Spaniel, een ras met veel haar. Ik wijs al mijn pupkopers op de vachtverzorging en iedereen belooft het goed te gaan doen. Uiteindelijk zie ik dat de meeste van mijn verkochte honden er toch vrij kort bij lopen. Dat kan uit gemakzucht zijn, praktische overwegingen hebben, maar ook onkunde qua klitvrij houden.
Daarom is mijn cursus ontstaan: ik leer particulieren hoe ze hun hond klitvrij kunnen houden, zelf kunnen plukken en knippen.