Natuurlijke voeding

Natuurlijk eten

Voeding is de brandstof van een hond. Als deze brandstof de juiste is, zal de hond langer meegaan, net als bij een auto. Ook zal hij minder gebreken vertonen, dus minder vaak naar een dierenarts moeten. Wat is dan de juiste voeding voor een hond? Als het aan de fabrikant van hondenbrokken ligt is het zijn voer. Maar misschien moeten we ons eerst afvragen waaruit goed hondenvoer moet bestaan.

Allereerst heeft een hond behoefte aan dierlijke eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor het onderhoud van het lichaam, voor groei en herstel van spieren. Dit is te vinden in spiervlees, en dat kan van het rund of de kip zijn. Daarnaast moeten er voldoende vetten in het voer aanwezig zijn. Deze zijn de energieleveranciers bij uitstek. Vetten maken de voeding extra smakelijk en bevatten onder andere de vitamines A, D, E en K. Er zijn 2 essentiele vetzuren en deze komen in zowel dierlijk materiaal (o.a. visolie, wild) als plantaardig materiaal (o.a. lijnzaad) voor. Het gaat om de vetzuren, niet om de bron. Honden hebben maar weinig behoefte aan koolhydraten. Als dit niet direct gebruikt wordt om energie te leveren wordt het in het lichaam opgeslagen als glycogeen. De grote hoeveelheid koolhydraten in brokvoeding kan de vitaliteit van een hond verlagen, hij wordt sneller dik en sloom, en zijn vacht is van mindere kwaliteit. Hoe goedkoper de brokvoeding, des te meer koolhydraten erin zijn verwerkt. De hond poept veel en drinkt veel. Het ureum dat wordt uitgescheiden is afkomstig van eiwit. Wanneer er meer eiwit wordt gevoerd wordt er ook meer eiwit afgegeven in de urine en worden nieren zwaarder belast. Echter, honden kunnen goed tegen hoog eiwit voer. .

Kortweg moet het voer van een hond bestaan uit heel veel variatie van vleesproducten.

Conclusie: geef uw hond vers vleesmaaltijden en laat uw hond genieten van een vitaler en gezonder leven! Uw hond is tenslotte een carnivoor en geen herbivoor.